Kulminen forurener
I det nordlige Colombia ligger minen Cerrejón. Det er verdens største åbne kulmine. Udvindingen af kul startede i 1985. Siden dengang er minen vokset og fylder nu 700 km2 – et område der er større end hele Bornholm. Her udvindes kul til hele verden. 32 millioner tons kul om året.
Vejens vogtere
I Colombias nord-vestlige hjørne ligger La Guajira. Området er som en ørken. Jorden er rødt sand. Området har i flere år været ramt af hård tørke. Sidste år regnede det kun to gange i løbet af regntiden. Alle mangler vand. Både dyr og mennesker. Jorden er for tør til dyrke. Derfor får mange heller ikke nok mad.
Genbrug i Za´atari
I Jordan ligger der en stor flygtningelejr tæt på grænsen til Syrien. Den hedder Za’atari. Den åbnede i 2012, og i dag bor der over 80.000 mennesker. Det gør lejren til Jordans femte største by. Det betyder blandt andet, at der bliver produceret rigtig meget affald i Za’atari.
Vandmangel i Jordan
Jordan er et af de tørreste lande i verden. Temperaturen stiger og får vandet til at fordampe. Samtidig er befolkningen vokset, fordi mange mennesker er flygtet til Joran fra krigen i Syrien. Der bliver altså mindre og mindre vand, men flere og flere der skal deles om det.
At leve med orkaner
Langt ude i Stillehavet ligger en lille øgruppe, der hedder Salomonøerne. Den er meget isoleret. Menneskerne på øerne har gennem flere tusinde år levet med de særlige vejrforhold. De har indrettet deres dagligdag efter klimaet. Det betyder, at deres liv kan blive meget påvirket af forandringer i klimaet.
Landbrug på kanten af ørkenen
Vi er i Afrika. Lige syd for Sahara ørkenen. Området hedder Sahel og det strækker sig som et bælte tværs over hele Afrika. I de sidste 40 år er der kommet mange flere mennesker til Sahel. Området har også fået mindre regn. Derfor er det svært at få en god høst. Kombinationen af mange flere mennesker, mindre regn og dårlig høst, gør det svært for folk at klare sig.
Borneos regnskov svinder ind
Hans kongelige højhed Prinsgemalen, er præsident for WWF Verdensnaturfonden. Han har besøgt Borneo. Han har med egne øjne set, hvordan den store produktion af palmeolie ødelægger øens ældgamle regnskov.
Ruthie – historien om en orangutang
I slutningen af 2007 ankom en lille orangutang til Nyaru Menteng. Hun var cirka 1½ år og vejede 7 kg. Hun fik navnet Ruthie. Hendes mor var blevet dræbt, og hun selv havde været kæledyr hos nogle mennesker, som havde behandlet hende dårligt. Hun havde fysiske og psykiske skader og var meget urolig og utryg.
Klimaet tvinger folk til at udvandre.
Forestil dig at du må forlade din familie og dine venner, fordi klimaet ændrer sig. I Mellemamerika er det virkeligheden for mange fattige mennesker. De må flytte til nabolandene for at skaffe mad til deres familier.
”Jeg tror, verden er blevet gammel.”
Verdens oprindelige folk bliver hårdt ramt af klimaforandringer, fordi de lever tæt forbundet med naturen. ”Alt er ødelagt. Vi fik skoven af vore forfædre. Jeg nåede at opleve den, men det kommer mine børn ikke til. Det har jeg det dårligt med”, siger Alejandro Becker, en Miskito-indianer, som har boet i skoven i hele sit liv.